Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ ΒΕΒΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ εδώ στην χώρα μας τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της ηλίθιοποίησης των Νεοελλήνων πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια στους Τούρκους για να προβάλουν τις τουρκικές τηλεοπτικές σειρές της αποβλάκωσης, στην Τουρκία μια τουρκική τηλεοπτική σειρά βεβηλώνει με τον πιο αποτροπιαστικό τρόπο, (από ομολογία τουρκικής εφημερίδας), μια ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία της Καππαδοκίας.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, σε αποκαλυπτικό άρθρο της ομολογεί μια «Ιστορική ντροπή» της τουρκικής τηλεοπτικής σειράς, η εκκλησία της Παναγίας, στην πόλη της Νεάπολης της Καππαδοκίας, όπου υπήρχε μεγάλη και ανθούσα ελληνορθόδοξη κοινότητα πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, έχει παραβιαστεί και βεβηλωθεί από σκηνές απάνθρωπης βίας.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρεται στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Παναγιάς στο Νεβσεχίρ, που λειτουργούσε μέχρι το 1924, όταν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταλείφθηκε από τους ελληνορθόδοξους κατοίκους που αποχώρησαν από την πατρογονική τους εστία.

Την περίοδο του 1950 -1983 η εκκλησία είχε μετατραπεί σε φυλακές από τις τουρκικές αρχές και στην συνέχεια εγκαταλείφτηκε κυριολεκτικά στην τύχη της, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει σημεία ολικής κατάρρευσης.

Από το 1986 και μετά, άρχισε να κινεί το ενδιαφέρον των τουρκικών αρχών για την ιστορική και τουριστική αξία της και άρχισαν κάποια έργα αναστύλωσης και ανακίνησης της αλλά στη συνέχεια, προφανώς λόγω έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος, τα έργα σταμάτησαν.

Επικαλούνται επιπλέον την πρακτική των ατόμων που καθοδηγούν τη δράση της οργάνωσης να απαντούν με βομβιστικές επιθέσεις στις συλλήψεις των νεαρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οπως υποστηρίζουν, η σχεδιαζόμενη ενέργεια εναντίον κτιρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ήταν η απάντηση στην πρόσφατη σύλληψη 22χρονου, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην οργάνωση.

Χθες, πάντως, κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, και έφερε τις υπογραφές των «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», «Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» και «Φράξια Μηδενιστών», διέψευδε τις εκτιμήσεις των αστυνομικών και όσα έρχονταν στο φως της δημοσιότητας. «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ευθύς εξαρχής ότι η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο συμβάν», έγραφε ο συντάκτης του κειμένου.

Η βόμβα ήταν μέσα σε σάκο τοποθετημένο στα σκαλιά του κτιρίου της ΕΕΔΕ επί της οδού Ιακωβάτων 61. Τα δύο παιδιά μαζί με τη 45χρονη μητέρα τους περνούσαν μπροστά από το κτίριο. Είδαν τον σάκο και τον περιεργάστηκαν, με συνέπεια να προκληθεί έκρηξη. Το ωστικό κύμα διαμέλισε τον 15χρονο και τραυμάτισε σοβαρά τη 10χρονη. Σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς, η εκρηκτική ύλη, πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδα, ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό σωλήνα. Αντί πυροκροτητή οι δράστες είχαν τοποθετήσει αντίσταση από λαμπτήρα, ενώ στο σημείο της έκρηξης βρέθηκαν υπολείμματα από μπαταρίες και ρολόι. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υποστηρίζουν ότι η εκρηκτική ύλη τοποθετήθηκε σε μεταλλικό σωλήνα, αντί σε κατσαρόλα, προκειμένου να προκληθούν μεγαλύτερες ζημιές.

Το τηλεφώνημα.

Σχετικά με τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER στις 8.46 π.μ. της Κυριακής, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δεν σχετίζεται με την έκρηξη, 12 ώρες αργότερα. Δηλώνουν ότι είτε επρόκειτο για φάρσα είτε είχε στόχο να ελέγξει τον χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών. Ο άγνωστος ανέφερε τοποθέτηση βόμβας στην «ΕΒΕΕ» στα Πατήσια και ότι η έκρηξη θα σημειωνόταν σε 6 λεπτά. Οι αστυνομικοί εκτίμησαν ότι τα στοιχεία δεν ήταν ούτε επαρκή ούτε σαφή, θεώρησαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και δεν πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποκλείουν το ενδεχόμενο ο μηχανισμός να ήταν ελαττωματικός και να έμεινε στο σημείο επί σχεδόν 14 ώρες χωρίς κάποιος να τον εντοπίσει νωρίτερα ή χωρίς τα μέλη της οργάνωσης να τηλεφωνήσουν εκ νέου, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Αντίθετα, διατυπώνουν την άποψη ότι οι δράστες άφησαν τον σάκο στο σημείο ελάχιστα λεπτά πριν τον εντοπίσει η οικογένεια των Αφγανών και πριν οι ίδιοι προλάβουν να ειδοποιήσουν. Στελέχη του υπουργείου δηλώνουν μάλιστα ότι οι δράστες ήταν πιθανότατα παρόντες στο σημείο και παρακολούθησαν την τραγωδία να εκτυλίσσεται μπροστά τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

" data-medium-file="" data-large-file="" class="aligncenter wp-image-24300" src="https://i2.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/06/aa4cf97ebc.jpg" alt="" width="510" height="382" style="clear: both; display: block; margin: 1.5em auto; max-width: 100%; height: auto;">

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν το τουρκικό κανάλι, Fox TV, άρχισε τελευταία τα γυρίσματα μιας καινούργιας τηλεοπτικής σειράς με τον τίτλο, «Emanet», δηλαδή, «Παρακαταθήκη».

Όπως αναφέρεται οι δημιουργοί της σειράς, σκηνοθέτης, κάμεραμαν και ηθοποιοί, διάλεξαν το εσωτερικό της ιστορικής αυτής εκκλησίας για να γυρίσουν σκηνές χαρακτηριστικής τουρκικής βίας με αίμα και πολύ ξύλο που τις βλέπουμε και στα σήριαλ που προβάλλονται στις ελληνικές τηλεοπτικές οθόνες και με τα οποία εκστασιάζονται βλακωδώς οι Έλληνες τηλεθεατές.

Οι υπεύθυνοι του καναλιού για να γυρίσουν τις σκηνές αυτές, κατέστρεψαν τις σιδερένιες μπάρες που είχαν τοποθετηθεί για να προστατευόσουν τον εξωτερικό περίγυρο της εκκλησίας και αφού παραβίασαν τις θύρες, εισέβαλαν μέσα και άρχισαν τα γυρίσματα.

Οι σκηνές που τραβήχτηκαν αποτελούν αν μη τι άλλο μια αισχρή βεβήλωση για τον ιερό χώρο μιας ιστορικής εκκλησίας που κτίστηκε, όπως αναφέρουν οι ιστορικές πληροφορίες, το 1849 και μέχρι το 1924 λειτουργούσε ανελλιπώς για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Καπαδοκικής πόλης της Νεάπολης, (τουρκικά Νεβσεχίρ).

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την προσοχή κάποιων τοπικών παραγόντων και ο διευθυντής του «Ιδρύματος Ερευνάς και Προστασίας Πολιτιστικών Κτισμάτων» της Καππαδοκίας, Mükremin Tokmak, προχώρησε σε καταγγελία στην τοπική εισαγγελία για την παράνομη, όπως ανέφερε, παραβίαση του ιστορικού ναού και κυρίως για τις σκηνές ανείπωτης βίας που γυρίστηκαν στο εσωτερικό του βεβηλώνοντας τον χώρο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία, «Tahribat çok büyük», δηλαδή, «Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη» και γι’ αυτό θα πρέπει να επέμβει αμέσως η τοπική εισαγγελία και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η ιεροσυλία και η βεβήλωση του ιερού χώρου με την παράλληλη οικιστική καταστροφή του.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Τουρκία για χάριν των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών που προβάλουν και καλλιεργούν μια χαρακτηριστική βία, τα μεγάλα ελληνόφωνα κανάλια συνεχίζουν να μας πλημμυρίζουν με τις τουρκικές τηλεοπτικές αθλιότητες και τα περίφημα survivor, δίνοντας εκατομμύρια στους Τούρκους παραγωγούς.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου